Sådan skal du børste dine tænder

Der findes mange tips og tricks til, hvordan man skal børste sine tænder, men de eneste råd, du bør lytte til, er dem, der kommer fra tandlægen. Det er nemlig tandlægen, der lige præcis kan fortælle dig, hvordan du kommer godt omkring i hele munden, hvilken tandpasta du skal gå efter og meget mere, så du får succes med tandplejen. Vi har derfor taget en snak med denne tandlæge i Odense, som på daglig basis oplever de fejl, som patienterne begår, når de skal børste tænder. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du bør børste dine tænder.

Brug de 2 minutter

Effektiv tandbørstning tager minimum 2 minutter. Du bør altså bruge minimum 120 sekunder på at børste dine tænder. Mange bruger langt mindre tid. Hvis du er i tvivl om, hvor længe du bruger på tandbørstningen, så kan det være en god idé at bruge et stopur eller måske et timeglas, der er indstillet til 2 minutter, så du er sikker på, at du får udnyttet tiden.

Kom godt rundt over det hele

De 2 minutter du bør bruge på tandbørstningen, er dog afhængig af, at du også bruger tiden effektivt. Det handler om at komme hele munden rundt, især dér hvor det er svært at komme til. Man skal altså være omhyggelig og koncentrere sig, så man kommer igennem tandbørstningen uden at springe tænder over. Det kan man gøre på følgende måde:

  • Børst forsiderne på de øverste tænder og fortsæt derefter med forsiderne på de nederste tænder.
  • Børst bagsiderne på de øverste tænder og gå videre med bagsiderne på de nederste tænder.
  • Børst til kindtændernes tyggeflader.
  • Børst evt. tungens overflade.

Hvis du bruger denne metode, så ved du altid, hvor du skal børste næste gang, og det sikrer, at du kommer hele vejen rundt.

Vælg den rigtige tandbørste

En blød tandbørste er bedst egnet til at fjerne plak og fødevarerester fra tænderne, så lad være med at gå efter den hårdeste tandbørste du kan finde. Det kan også give skader på tandkød, som kan give dig smerter. Derudover bør du gå efter et børstehoved, der passer i størrelsen, så det kan komme rundt i hele munden, især de bagerste tænder. For de fleste kan det derfor være en god idé at vælge et mindre børstehoved. En elektrisk tandbørste kan dog også være et godt valg for mange, da det kan gøre det nemmere at børste tænderne effektivt, især hvis man har problemet med at udføre de dine tandbørstebevægelser med en almindelig tandbørste.

Vælg den rigtige tandpasta

Når du skal vælge tandpasta, er det vigtigt at du bruger én, der passer til dine behov. Der findes i dag mange forskellige tandpastaer på markedet, hvor langt de fleste har fokus på at forebygge huller i tænderne, men der er også tandpastaer, der er målrettet mod tandkødsbetændelse, tandsten, misfarvede tænder og følsomme tænder. Uanset hvad du gerne vil opnå med din tandpasta, er det dog vigtigt at du vælger en tandpasta, der indeholder fluor. Hvis du er i tvivl, kan du altid spørge din tandlæge, hvilken han eller hun anbefaler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *